Obalujme recyklovatelně

KeliNákupy

Obalujme recyklovatelně

0 Comments

Ekologie je stále čím dále tím více probíraným tématem, a to je vzhledem k opravdu markantní situaci na naší planetě dobře. Nejen že produkujeme mnohem větší množství odpadu, než je nutné, neuvěřitelně plýtváme, ale jako bonus tento námi vyprodukovaný nepořádek nezvládáme uklízet, zpracovávat anebo alespoň přetvářet na věci k dalšímu používání. A pokud už se nám jedna z těchto variant podaří, jedná se opravdu jen o zlomek z celkového množství. Proto nezbývá nic jiného než se zkrátka snažit o co nejmenší produkci. Velký problém představují hlavně obalové materiály. Jak se k tomuto problému staví výrobci?

Přírodní taška

S ekologickými obalovými materiály se setkáváme u stále většího množství výrobců, kteří se alespoň trochu snaží podílet se na zlepšení situace. Ve velké míře se rozšiřují takzvané bezobalové obchody, které se těší velké oblibě. Svůj podíl na tom má i fakt, že se ve většině případů jedná o obchody nabízející potraviny, hojně využívané ve zdravém směru stravování. Každopádně v těchto obchodech naleznete opravdu minimální množství plastových obalů. Zboží je zde uchováváno buďto v papírových pytlích a pytlíčcích, nejrůznějších dózách anebo ve sklenicích. Vámi vybrané zboží, kterého si můžete koupit v jakémkoli množství, což znamená, že případné přebytky nevznikají, tím pádem ani nepřijdou vniveč, si odnesete taktéž v sáčku, tašce anebo obalu, který si přinesete z domu. Další velká výhoda, jež se v těchto obchodech nachází, je fakt, že jsou zde zastoupeny především potraviny, které nebyly geneticky modifikovány a při jejich pěstování bylo použito buď žádné, nebo jen minimální množství chemikálií a hnojiv.

Ekologické uchovávání potravin

Předcházející příklad ekologie, využíval hlavně již dlouho známých šetrných materiálů, jako je papír, popřípadě kartón, nebo sklo. Nyní se ale podívejme na trochu modernější řešení, se kterým si jeho vynálezci opravdu pěkně pohráli. Ukázkovým příkladem jsou například jednorázové talíře a příbory, které po tom, co splní svůj účel, můžete recyklovat s pomocí vlastních sil a to tím, že je sníte. Ano čtete dobře, ovšem nelekejte se. Jedná se o nádobí vyrobené z otrub, jež jsou slisovány velkou silou tak, aby neprosákly, zároveň se ale daly jednoduše zkonzumovat. Za dávku vlákniny vám ještě jako bonus poděkují i vaše střeva, jelikož zrovna tato látka pomáhá k jejich správné funkci a čištění. Velice zajímavým nápadem je i výroba jednorázových boxů, které jsou nám nabízeny například v restauracích, kdy si chceme jídlo vychutnat v pohodlí domova, z nevyužitých zbytků cukrové třtiny. Na první pohled nejdou rozpoznat od klasických boxů a při tom jsou snadno rozložitelné a svůj účel plní skvěle. Jistě jste už slyšeli o omezení plastových brček, které byly nahrazeny papírovými, které jsou sice skvělou volbou, na druhou stranu se velice brzy rozmočí a domů bychom si je tak nepořídili. Velice moderní kousek ale představují bambusová nebo nerezová brčka. Skvělé ekologické obalové materiály na https://www.balteto.cz/.